Περιεχόμενο Μαθημάτων

 

Παραδοσιακή Αστάνγκα Γιόγκα – Εισαγωγή

Σε αυτό το τμήμα δίνονται οι βάσεις για την πρακτική στην γιόγκα γενικότερα και για την αστάνγκα γιόγκα ειδικότερα. Εδώ μαθαίνουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να δυναμώνουμε την επίγνωσή μας μέσω του σώματος και της αναπνοής. Διδάσκονται οι βασικές ασάνες (σταθερές και άνετες στάσεις του σώματος) μαζί με ασκήσεις πραναγιάμα (αναπνοής) για τις οποίες εξηγούνται αναλυτικά οι ωφέλειες και οι θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης τονίζονται οι αντεδείξεις και δίνονται ανάλογες εναλλακτικές λύσεις και βοηθήματα. Στόχος είναι η ενδυνάμωση, η ευθυγράμμιση και η ενίσχυση σώματος – πνεύματος, και η εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος για μια αίσθηση καλής υγείας, ευεξίας και θετικών συναισθημάτων.

Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την Παραδοσιακή Αστάνγκα γιόγκα είτε έχουν προηγούμενη εμπειρία σε αυτόν ή σε άλλο κλάδο της γιόγκα, είτε όχι. Τέλος απευθύνεται σ’ εκείνους που πλησίασαν τη γιόγκα για ψυχική, σωματική και νοητική υγεία και για εσωτερική γαλήνη.

 

Παραδοσιακή Αστάνγκα Γιόγκα – Επίπεδο 1

Σε αυτό το τμήμα διδάσκεται ένα μέρος της 1ης σειράς (primary series) της αστάνγκα γιόγκα με έμφαση στην κατανόηση της vinyasa (ασάνες σε συγχρονισμό με την αναπνοή και σε ροή) αλλά και στην εσωτερίκευση, συγκέντρωση και εμβάθυνση σε όλα τα επίπεδα της Παραδοσιακής Αστάνγκα Γιόγκα.

Απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο στο τμήμα “εισαγωγή” στην anasa ή με κάποια άλλη εμπειρία στην αστάνγκα γιόγκα και ανάλογα το επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιείς ή ανάλογα την πάθηση, κατόπιν συνεννοήσεως με τη δασκάλα.

 

Παραδοσιακή Αστάνγκα Γιόγκα – Επίπεδο 1-2

Μια δυναμική πρακτική με εισαγωγή στις λίγο πιο προχωρημένες άσανες της 1ης σειράς (primary series).

Απευθύνεται σε εκείνους που είναι νέοι στην αστάνγκα και για τους τακτικούς στην πρακτική τους που απολαμβάνουν μια δυναμική μισή (και κάτι παραπάνω) 1η σειρά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιείς ή ανάλογα την πάθηση, κατόπιν συνεννοήσεως με τη δασκάλα.

 

Προσωπική Πρακτική – Όλα τα επίπεδα

Ο/η ασκούμενος/η έχοντας αποκτήσει τις βασικές γνώσεις αλλά και μια αρχική κατανόηση της Παραδοσιακής Αστάνγκα Γιόγκα, μπορεί να δουλέψει και να εδραιώσει την πρακτική του/της στο δικό του/της ρυθμό με τη βοήθεια και την επίβλεψη του δασκάλου.

Το τμήμα αυτό προσφέρεται σ’ εκείνους που έχουν παρακολουθήσει ένα διάστημα καθοδηγούμενες τάξεις στην anasa ή σε εκείνους που γνωρίζουν αυτή την πρακτική. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την Παραδοσιακή Αστάνγκα γιόγκα είτε έχουν προηγούμενη εμπειρία σε αυτόν ή σε άλλο κλάδο της γιόγκα, είτε όχι.

 

Βαθιά Χαλάρωση

Σε καθορισμένες ημερομηνίες, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της πλήρους χαλάρωσης αλλά και ξεκούρασης. Για τη βαθιά χαλάρωση χρησιμοποιούμε κυρίως την τεχνική της Γιόγκα Νίντρα ή “Γιόγκικος Υπνάκος” η οποία είναι μια συστηματική μέθοδος που επιφέρει πλήρη σωματική, νοητική και συναισθηματική χαλάρωση.

“Είναι μία ισχυρή τεχνική με την οποία μαθαίνει κανείς να χαλαρώνει συνειδητά. Στη γιόγκα νίντρα ο ύπνος δεν θεωρείται χαλάρωση. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χαλαρώνουν όταν πέφτουν σε μία πολυθρόνα μ’ έναν καφέ, ένα ποτό ή ένα τσιγάρο στο χέρι, διαβάζοντας εφημερίδα ή ανοίγοντας την τηλεόραση. Αλλά αυτές οι καταστάσεις απέχουν πολύ από τον επιστημονικό ορισμό της χαλάρωσης και είναι απλώς αισθητηριακοί αντιπερισπασμοί. Η αληθινή χαλάρωση είναι, στην πραγματικότητα, μια εμπειρία πέρα από όλα αυτά. Για να επιτύχετε την απόλυτη χαλάρωση θα πρέπει να διατηρείτε την επίγνωσή σας. Αυτή είναι η γιόγκα νίντρα, μια κατάσταση δυναμικού ύπνου.”

“Γιόγκα Νίντρα” -Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι.

Απευθύνετε σε ασκούμενους που αισθάνονται την ανάγκη για βαθιά χαλάρωση είτε έχουν προηγούμενη εμπειρία σ’ αυτό το σύστημα, σε άλλες τεχνικές χαλάρωσης και στη γιόγκα είτε όχι. Ενδείκνυται για εκείνους που ασκούνται τακτικά στη γιόγκα, για εγκύους και για όλες τις ηλικίες. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις.

 

Σεμινάριο

Σε επιλεγμένες ημερομηνίες θα γίνονται σεμινάρια θεωρητικά ή και πρακτικά σχετικά με τη γιόγκα. Σκοπός των σεμιναρίων είναι να εμβαθύνουμε σ’ αυτή την αρχαία επιστήμη, μαθαίνοντας και κατανοώντας τα μυστικά της ζωής μέσω της φιλοσοφίας της, της διατροφής, της υγείας, της ενέργειας και πολλά άλλα. Μελετώντας τους διαφορετικούς κλάδους της γιόγκα κατανοούμε βαθύτερα την πρακτική μας με μια ολιστική προσέγγιση της ύπαρξής μας κι έτσι αποκτάμε τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος και δυσκολίας.

Τα σεμινάρια είναι διαθέσιμα τόσο για τους μαθητές της anasa, για μαθητές της γιόγκα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα ή παράδοση αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται για την διεύρυνση οριζόντων πάνω σε θέματα πνευματικής, σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

Εργαστήρι

Σε καθορισμένες ημερομηνίες, κάποια Σάββατα, θα πραγματοποιούνται εργαστήρια (workshops) σχετικά με τη γιόγκα αλλά και γενικότερα με την διεύρυνση της αντίληψής μας και την πνευματική ανάπτυξη. Στόχος των εργαστηρίων είναι να εμβαθύνουμε στο φυσικό αλλά και το ενεργειακό μας σώμα δημιουργικά, δουλεύοντας εντατικά ενώ “παίζουμε”.

Ανάλογα με το θέμα και το επίπεδο το κάθε εργαστήρι απευθύνετε σε μαθητές της γιόγκα που ενδιαφέρονται να “δούνε” και να μπούνε πιο βαθιά στην πρακτική τους.